top of page
  • Writer's pictureMozgova Atletika

Je väčšina vzťahov na svete klamstvo?

120 000 rozchodov, 350 zrušených zasnúbení a 300 rozvodov. Toto presne spôsobil jeden komik so svojím stand-upom s názvom Jigsaw, v preklade, skladačka puzzle. Ale nie je to tak, ako si myslíte. Podľa Daniela Slossa, autora spomínaného stand-upu, nič z toho nebola „pravá“ láska. Tú by totiž určite nedokázal rozdeliť.

Podľa Daniela, je 80% všetkých vzťahov na svete fraška. Sú to ľudia, ktorí sa nikdy nenaučili byť sami so sebou, čiže sa nenaučili milovať samého seba, tak si najali niekoho iného, aby to urobil za nich.

Láska ako puzzle

Keď bol komik ešte dieťa, tak sa pýtal svojho otca, ako funguje život. Ten mu na to odpovedal, že život je ako skladačka puzzle. Každý z nás, ale stratil obal od svojich puzzle, a tak nikto nevie, ako jeho výsledný obraz vyzerá. A najlepší spôsob, ako poskladať puzzle bez predlohy, je začať rohmi. Rodina, práca, záujmy a hobby, kamaráti.


Daniela táto analógia zaujala, a tak sa pýtal, že čo je, teda v strede, kam všetci smerujeme s našimi skladačkami? A jeho otec mu povedal, že to je najdôležitejšia časť skladačky, a to je partner. Chceš, aby ti prišla do života perfektná osoba, ktorú si nikdy nestretol, zjavila sa z ničoho nič a doplnila ťa a urobila ťa kompletným.

Čo táto analógia však v Danielovi zanechala je, že ak nemá partnera, tak je nedokončený, nekompletný a pokazený.

Perfektný vzťah

A možno si nájdeš niekoho kto ťa doplní. Na tri mesiace. Každý vzťah je perfektný na prvé 3 mesiace. Potom si uvedomíš, že každý človek je individuálny a tiež má svoju skladačku a nie je iba jeden kúsok, ktorý si ty vložíš do tej svojej.

Ale keďže si zamilovaný a zaslepený, tak začnete skladať úplne novú skladačku spolu. A možno vám to nejaký čas aj pôjde. Ale čas nezaručuje úspech. Môžeš s niekým stráviť 5 alebo aj viac rokov a až potom si uvedomiť, že každý skladáte úplne inú skladačku.


Nepríjemné otázky

Vtedy sa sám seba musíš opýtať dve veľmi nepríjemné otázky.


1. Priznávam si, že posledných 5 rokov môjho života som premrhal s nesprávnou osobou?

2. Premrhám aj zvyšok svojho života?


50% manželstiev končí rozvodom. 90% vzťahov, začatých pred vekom 30, skončí. A rozvod, úplne normálna vec, na ktorej nie je nič zlé je tabu, pretože každý vzťah je na povrch dokonalý. Nikto z nás si nechce priznať, že nevieme, čo robíme.

Ukončiť to?

Daniel hovorí, že ak je vzťah kedykoľvek ťažký, tak to ukonči. Na svete je 7,5 miliardy ľudí, nájdeš si niekoho iného. S touto myšlienkou sa nedá súhlasiť, aj keď bola myslená zo srandy. Týmto totiž nedáva ľudom šancu na sebe pracovať a zlepšovať sa. Nikdy nenájdeš niekoho, kto ti bude sedieť na 100%. Na každom vzťahu treba pracovať a každý vzťah bude v určitom bode ťažký. Perfektný partner pre teba neexistuje a nie si ním ani ty, ale môžeš sa ním stať.


Diskutovať o problémoch vo svojom vzťahu je veľmi dôležité. Ste dve individuálne osoby, preto je jasné, že sa nezhodnete na všetkom. Ak sa na všetkom zhodnete, tak jeden z vás neustále robí kompromisy a ustupuje. Je dokázané, že krátkodobý konflikt z dlhodobého hľadiska vzťahy utužuje, nie naopak.


Tu je však hranica, koľko konfliktu je až príliš. Ak je vzťah toxický, tak absolútne súhlasím s Danielom. Ukonči to. Nájdeš si niekoho iného. Zostávať v tom vzťahu z dôvodu „už sme si na seba zvykli“ alebo zo strachu z toho, že zostaneš sám/sama je absolútna hlúposť.


Čo viac človeku ublíži? To, že vzťah ukončíš a dáš mu možnosť nájsť viac kompatibilného partnera a neplytváš jeho časom alebo to, že s ním nechceš byť, ale nedokážeš mu to povedať a pomaly tak spravíš peklo z oboch vašich životov?

Chyba z lásky

Na konci svojho stand-upu, si Daniel uvedomil, že jeho otec mal pravdu, ale zároveň sa aj trocha pomýlil v analógii s puzzle. V strede našej skladačky by malo byť šťastie. Nájdi si niečo, čo ťa robí šťastným a urob to stredobodom svojho života a všetko ostatné perfektne zapadne okolo toho. Pre Danielovho otca to bola jeho žena. Neplatí ale vždy, že to musí byť práve partner.


Viac informácií na túto tému najdeš v v 29. epizóde nášho podcastu Mozgová atletika. Klikni sem ak si ju chceš vypočuť.

784 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page