top of page
  • Writer's pictureMozgova Atletika

Ako mať veci v p**i

Ak pre svoj cieľ niečo obetuješ alebo pre neho „trpíš“, tak to tvoj život spraví viac zmysluplný. Aj toto je jedna z myšlienok z knihy „Jemné umenie, ako mať veci v p**i“, ktorá spôsobila lavínu seba-rozvojových kníh, ktoré začali používať vo svojom názve a obsahu knihy vulgarizmy. Jej autor je Mark Manson a stala sa medzinárodným bestsellerom.



Úspešný alkoholik

Na rozdiel od každej inej self-help knihy, kde autori predpokladajú, že všetci chcú to isté a začínajú príbehom Elona Muska alebo Steve Jobsa, Mark svoju knihu začína príbehom o Charlesovi Bukowskom, ktorý síce bol úspešný americký spisovateľ, ale bol to alkoholik, ktorý bol vo väzení a mal problémy s drogami a prostitútkami.

Týmto chcel Mark poukázať na to, že niekto môže byť úspešný, aj napriek tomu, že nerobí všetko správne. Tak isto tým autor tak trochu premieňa čitateľovu mienku o tom, ako vyzerá človek ktorý je „úspešný“.

V tejto časti knihy autor predstavuje pôvodnú myšlienku od filozofa Alana Wattsa, ktorá má názov zákon opaku. Je to myšlienka, že vyhľadávanie pozitívnych vecí v živote, je samo o sebe negatívna skúsenosť a prijatie negatívnej skúsenosti, je samo o sebe pozitívna skúsenosť.

Toto vychádza z toho, že ak niečo vyhľadávaš, tak to v tebe iba utvrdzuje myšlienku, že to ešte nemáš. Čím viac chceš byť bohatý, tým viac sa budeš cítiť chudobný, bez ohľadu na to, koľko peňazí máš. Čím viac chceš byť sexy a frajer, tým viac sa budeš cítiť škaredý a ohavný.

Tajomstvo k šťastiu

Podľa Marka spočíva šťastie v otázke: Aké problémy a trápenie chceš vo svojom živote? Pretože vždy nejaké problémy mať budeš. Preto je veľmi dôležité si vybrať, ktoré vo svojom živote chceš.

Paradoxne, kniha „Jemné umenie ako mať veci v p**i“ je o tom, že si musíš vybrať, ktoré veci v p**i mať nebudeš. Vyber si to, čo je pre teba najdôležitejšie, a tým sa zúži okruh vecí, ktoré nemáš v p**i, a tým, všetko ostatné v p**i máš.

Ak si vyberieš že z teba bude pouličný predavač vysávačov Dyson V10 Absolute Cyclone, tak máš v p**i, kariéru ako lekár alebo softwarový inžinier. Celý život si vyberáš, čo máš v p**i, a čo nie.



Filozof Spider-man

Autor v tejto knihe prezentuje aj známu myšlienku, že ak niečo v živote chceš, tak pre to musíš niečo obetovať, musíš pre to „trpieť“, nedá sa mať všetko bez toho, aby si niečo pre to obetoval. Musíš si prejsť negatívnymi zážitkami, aby si mohol získať a oceniť tie pozitívne. Myšlienka, že by si mal získať všetko, čo od života chceš, bez toho, aby si pre to niečo musel spraviť je chybná a nikto tak nikdy nič nedosiahol.

Veľkou súčasťou tejto knihy je prebranie zodpovednosti. Ako kedysi povedal jeden známy filozof: „S veľkou silou prichádza veľká zodpovednosť“. Toto napísal Mark Manson kedysi vo svojom blogu. Neuvedomoval si však, že ten veľký filozof bol strýko Ben z filmu Spider-Man. Podľa Marka však stačí prehodiť podstatné mená v tejto vete a platí tak isto. S veľkou zodpovednosťou prichádza veľká moc.

Čím viac zodpovednosti v našich životoch prevezmeš, tým väčšiu „moc“ budeš nad svojím životom mať. Prevzatie zodpovednosti za naše problémy, je prvým krokom k tomu, ich vyriešiť.

Veľa ľudí si myslí, že ak prijmú zodpovednosť za svoje problémy, tak tie problémy spôsobili oni. Toto nie je pravda. Niektoré problémy si spôsobuješ sám, a nesieš za ne aj zodpovednosť, ale napríklad, ak ti niekto nabúra do auta, tak to nie je tvoja chyba, ale je tvoja zodpovednosť to vyriešiť.

Princíp urob niečo

Ďalšou skvelou myšlienkou z tejto knihy je princíp, ktorý Marka naučil jeho učiteľ matematiky. A je to, „urob niečo“. Ak nevedeli vypočítať nejaký príklad, tak im radil, nech si ho prepíšu a to ich nakoplo k tomu, že nejakú časť z toho príkladu by vedeli vypočítať.

A Mark toto neskôr aplikoval aj do iných oblastí svojho života, a tak isto môžeš aj ty. Ak máš nejaký problém, ktorý chceš vyriešiť, rozdeľ si ho na menšie časti, a urob tú najjednoduchšiu.

Ak chceš napísať knihu, napíš najprv iba jednu stránku. Ak chceš mať vyšportovanú postavu, sústreď sa na dnešný výkon v posilke. Ak sa musíš naučiť na skúšku, nauč sa jednu kapitolu. Jednoducho, zober tú najmenšiu a najjednoduchšiu vec z celého problému, a sprav ju.

Motivácia totiž nefunguje tak, že jedného dňa sa objaví a ty zrazu začneš byť efektívny a produktívny naveky. Ľudia si to často zamieňajú. Myslia si, že akcii predchádza motivácia. Teda najprv sú motivovaní, a potom začnú niečo robiť. Je to ale presne naopak. Motivácii predchádza akcia. Najprv niečo musíš spraviť, a to v tebe vyvolá motiváciu.



Všetko je v p**i

Táto kniha je jedna z najlepších moderných kníh z oblasti osobného rozvoja, ktorú som kedy čítal. Zobral som si z nej hlavne tie veci, o ktorých som písal vyššie, ale je tam toho oveľa viac. Odporúčam každému, aby si ju prečítal. V tejto knihe autor skvelo popisuje svoje životné príbehy, napríklad, ako mal 8 rokov stalkerku, a spája ich s príbehmi ako sú známi autori, filozofovia, kapely ako Metallica alebo Beatles, zatiaľ čo nám ponúka psychologické múdra a princípy.

Ešte o niečo lepšia, bola však pre mňa kniha „Všetko je v p**i“, ktorá nadväzuje na túto knihu a je od toho istého autora. Odkazy na obi dve tieto knihy sú tu a tu.



427 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page